Slachtoffer

Slachtoffer zijn van een delict is vaak ingrijpend. Als slachtoffer ervaar je nog lange tijd de gevolgen van een misdaad. Voor veel slachtoffers kan het helpen om te praten over wat er is gebeurd. Bij Gevangenenzorg werken we met mensen die van delicten worden verdacht of ervoor zijn veroordeeld, maar we willen ook aandacht hebben voor jouw situatie als slachtoffer. Daarom kun je altijd telefonisch, per e-mail of per chat contact met ons opnemen. We luisteren naar jouw verhaal en denken met je mee waar je het beste geholpen kunt worden.  Misschien kan één van de onderstaande links jou ook al verder helpen:

slachtofferwijzer.nl voor informatie over elke vorm van hulp voor slachtoffers van (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten.
slachtofferhulp.nl voor juridische, praktische en emotionele steun voor slachtoffers van (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten.
perspectiefherstelbemiddeling.nl brengt slachtoffers en daders in contact.

 

Cursus

Daarnaast is er de mogelijkheid om jouw verhaal te vertellen aan daders in één van de herstelrechtcursussen die Gevangenenzorg Nederland geeft binnen en buiten gevangenissen. Als je dit zou willen doen, word je daarop goed voorbereid en in begeleid.

Geïnspireerd door het gedachtegoed van herstelrecht heeft Gevangenenzorg Nederland de cursus SOS ontwikkeld voor gevangenen. SOS staat voor Spreken over Slachtoffers, Schuld en Samenleving. Tijdens de vierde bijeenkomst (totaal aantal bijeenkomsten is acht) komt een slachtoffer vertellen wat hem of haar is overkomen en de impact die dat heeft gehad. Hierna is er de mogelijkheid om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan met de deelnemers.

 

Begeleiding

Het kan een grote stap zijn om als slachtoffer je verhaal te vertellen aan daders. Daarom vindt Gevangenenzorg Nederland een zorgvuldige begeleiding hierbij essentieel. Voorafgaand aan een eerste deelname is er een uitgebreid intakegesprek met een coördinator van Gevangenenzorg Nederland om te bespreken wat er  is gebeurd, wat de gevolgen van het delict zijn geweest en wat de verwachtingen en wensen van het slachtoffer zijn. Daarnaast word je als slachtoffer voorbereid op wat je kunt verwachten. Ook bieden we je aan om je te ondersteunen bij de voorbereiding van het verhaal dat je gaat vertellen. 

 

Wil je ook…
• je ervaring met criminaliteit en de gevolgen daarvan delen met daders van delicten?
• weten hoe andere slachtoffers met de gevolgen van een misdrijf omgaan?
• in contact komen met daders en vragen hoe ze komen tot het plegen van een delict?
• daders vertellen wat de gevolgen van hun daden kunnen zijn?
• daders leren na te denken over de stappen tot herstel die zij kunnen zetten richting hun eigen slachtoffers?
• stappen nemen om je ervaringen een plek te geven en te beginnen aan een proces van herstel?

Dan zou deelnemen aan SOS  iets voor je kunnen zijn. Wil je meedoen of meer informatie over deze cursussen: laat het ons weten!

Veelgestelde vragen

Slachtoffer

Ik ben slachtoffer van een delict, wat kan Gevangenenzorg voor mij betekenen?

Slachtoffer worden van een delict is vaak ingrijpend en kan een lange nasleep hebben. Gevangenenzorg Nederland, die vooral werkt met mensen die van delicten worden verdacht of ervoor zijn veroordeeld, wil graag ook aandacht hebben voor uw situatie als slachtoffer. Daarom kunt u altijd telefonisch, per email of per chat contact met ons opnemen. We zullen dan luisteren naar uw verhaal en met u meedenken waar u het beste geholpen kunt worden. Daarnaast is er de mogelijkheid voor u om uw verhaal te vertellen aan daders in één van de programma’s die Gevangenenzorg Nederland verzorgt binnen en buiten gevangenissen. Als u dit zou willen doen, wordt u daar goed op voorbereid en in begeleid. De mogelijke voordelen van op deze wijze contacten mogelijk maken tussen daders en slachtoffers (die niet aan hetzelfde delict verbonden zijn): - opluchting om uw ervaringen met criminaliteit en de gevolgen daarvan te kunnen en durven delen met daders van delicten - het kan helpen om uw ervaringen een plekje te geven en misschien meer los te laten - u kunt vragen stellen aan daders - daders kunnen tot een beter besef komen wat de gevolgen van criminaliteit zijn voor slachtoffers - daders leren na te denken over de mogelijke stappen tot herstel die zij kunnen nemen richting hun eigen slachtoffers. Al vele slachtoffers hebben op deze manier hun ervaringen gedeeld in gevangenissen en andere locaties. Neem gerust contact met ons op om daar meer over te horen en eventueel te bekijken of dat iets voor u zou kunnen zijn. Kijk bij SOS Cursussen voor meer informatie over deze programma’s.
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.