Projecten

 

Ondernemers en hun bedrijven zijn onmisbaar voor Gevangenenzorg Nederland.  De financiële betrokkenheid van u als ondernemer is voor ons van groot belang. We hebben elk jaar weer financiële middelen nodig om ons werk professioneel te kunnen uitvoeren. Onze vrijwilligers worden door onze professionals uitstekend toegerust om hun werk onder de gevangenen en hun familieleden te kunnen doen. 

 

Projecten die u als ondernemer of bedrijf kunt ondersteunen: 

 

Eenoudergezinnen

De gevolgen van een gevangenisstraf zijn ingrijpend. Het leven van de gevangene komt stil te staan, maar dat van zijn familie gaat 'gewoon' door. De vrouwen en moeders (in de meeste gevallen is het de man die vastzit) staan er plotseling alleen voor. En er zijn in Nederland nauwelijks organisaties die gericht hulp bieden aan families van gevangenen. De vrijwilligers van Gevangenenzorg Nederland bieden deze ouders een luisterend oor en denken mee in praktische (opvoed)zaken. Ook u kunt deze gezinnen helpen!

De kosten om een eenoudergezin te ondersteunen, bedragen 900 euro per jaar. Met dit bedrag kunnen we een moeder en haar kinderen helpen de detentieperiode door te komen.

 

Cadeautjes voor kinderen

Voor kinderen is het erg ingrijpend als hun vader of moeder gevangen zit.  Het is voor hen belangrijk om iets te horen van hun ouder in de gevangenis. Daarom heeft Gevangenenzorg Nederland een Kindercadeauprogramma. Jarige kinderen krijgen via dit Kindercadeauprogramma een cadeautje van hun vader of moeder die in de gevangenis zit. Voor kinderen is het goed om te merken dat hun vader of moeder in de gevangenis tóch aan hun verjaardag denkt en op afstand een cadeau kan geven. Onze vrijwilligers brengen dit cadeau namens de ouder bij het kind. 

Voor slechts 22 euro per cadeautje kunt u een kind blij maken met een verjaardags- of kerstcadeautje.

  

Cursussen herstelrecht (SOS)

Het is belangrijk dat gevangenen die hun straf hebben uitgezeten, niet weer in criminaliteit vervallen als ze eenmaal terug zijn in de samenleving. Daarom is het goed dat ze nadenken over hun daden en over hun toekomst. Gevangenenzorg Nederland gelooft in herstel. We praten daarom met gevangenen over de gevolgen van criminaliteit en over hun verwachtingen voor hun leven buiten de cel. We doen dat door middel van de SOS Cursus. SOS staat voor Spreken Over Slachtoffers, Schuld en Schaamte. Deze cursus, bestaande uit 8 bijeenkomsten, wordt gegeven door vrijwilligers van Gevangenenzorg Nederland. De vrijwilligers die deze individuele SOS cursussen geven, worden begeleid door professionals vanuit het kantoor in Zoetermeer (maatschappelijk werkers/coaches). Vrijwilligers zijn getraind om met deze individuele variant aan de slag te gaan. Zij rapporteren na elke sessie aan een collega van kantoor. 

Hét centrale thema is het nemen van verantwoordelijkheid, zowel naar het verleden als de toekomst. Daarin schuilt de basis voor herstel.

Een cursus SOS Individueel kost 1.400 euro.

 

De Compagnie

Gevangenen bemiddelen naar werk. Dat is het belangrijkste doel van De Compagnie, een innovatief project van Gevangenenzorg Neder­land in PI Krimpen aan den IJssel. Want werk biedt een eerlijk inkomen en actieve rol in de samenleving. Deelnemers, die door ons ‘compag­nons’ worden genoemd, volgen een sollicitatie­training en worden al tijdens hun gevangenschap in contact gebracht met een werkgever. Maar er is méér dan werk. Het verleden en het gepleegde delict krijgen aandacht in de SOS Cursus die alle compagnons volgen. Wilt u zelf ervaren hoe er wordt gewerkt op De Compagnie? Meld u dan aan voor een rondleiding!

 

Wilt u weten hoe u betrokken kunt zijn bij deze projecten? Neem dan contact op met Rijno van Waarde, fondswerver en relatiebeheerder bedrijven bij Gevangenenzorg Nederland. Rijno is bereikbaar via telefoon 079-204 00 86 of via mobiel: 06-45873547.

 

 

Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.