Vrijwilliger voor tbs-gestelden

Tbs-patiënten krijgen soms heel weinig bezoek. Voor deze  groep is contact met een vrijwilliger van grote betekenis. Als vrijwilliger ga je één tot twee keer maand op bezoek bij de tbs-patiënt.

 

Vrijwilliger worden? Een speciaal traject

Het bezoeken van tbs-gestelden is anders dan het bezoeken van gevangenen. Tbs is namelijk een behandeling en geen detentie. De tbs-patiënt kan zich daardoor vrijer bewegen in de tbs-kliniek dan een gevangene in de gevangenis. Hij of zij mag soms ook over het terrein wandelen of een bordspelletje doen met een vrijwilliger. Daardoor heb je als vrijwilliger een ander soort contact met een tbs-gestelde dan met een gevangene.

 

Lees hier wat tbs precies inhoudt

 

Tbs-training

Het bezoeken van een tbs-patiënt vraagt andere competenties van een vrijwilliger, omdat tbs-patiënten vaak te maken hebben met heftige problematiek. Vrijwilligers die tbs-patiënten willen bezoeken, krijgen daarom na de basistraining een speciale tbs-training. Na elk bezoek schrijf je als vrijwilliger een rapportage zodat de maatschappelijk werker op kantoor betrokken blijft en het traject goed kan begeleiden.


Ja, ik wil vrijwilliger worden

 

Waarom vrijwilliger worden?

Vrijwilliger worden om tbs-gestelden te ondersteunen: zo'n keuze maak je niet zomaar. Wij geloven in de kracht van Gods liefde. Daar hoort bij dat mensen een tweede kans verdienen. Tbs'ers kampen met heftige problematiek - vaak van psychische aard. Goede begeleiding is daarom noodzakelijk en een luisterend oor van iemand uit de samenleving draagt daaraan absoluut bij.

 

Wat jij kunt betekenen voor tbs'ers of hun familie

Het vrijwilligerswerk is uiteenlopend van aard. Soms gericht op terugkeer naar de maatschappij, zoals  ondersteuning bij plannen voor re-integratie (werk, huisvesting en sociaal contact) en soms gewoon om met iemand te praten die zich eenzaam of schuldig voelt. Ook is het mogelijk om de familie van een tbs'er te ondersteunen, want ook zij gaan veelal door een moeilijke tijd.

Meld je aan of vraag meer informatie op

Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.