'Wat is een slachtoffer?'

Gepubliceerd op 11 oktober 2019 door Gevangenenzorg Nederland.

 

‘Wat is een een slachtoffer?’ Onze vrijwilliger Heleen stelde die vraag aan een groep gevangenen. Ze kreeg een verrassend antwoord, vertelt ze in de rubriek Blog van een vrijwilliger.

 

‘Als ik het gesprek over het thema "slachtoffer" begin met de vraag: “Wie weet wat een slachtoffer is?”, roept standaard de helft van de groep: "Ik!"

"O, vertel, waar ben jij slachtoffer van?" "

"Van justitie, die heeft me opgesloten. Van de politie, die heeft de pik op me. Van mijn ex, die heeft mijn leven geruïneerd. Van de bewakers die niks voor me willen doen. Van het lot. Van mezelf, mijn eigen daden. Van mijn baas, die heeft me ontslagen. Van de sociale dienst die me geen geld wil geven, en ik zal toch moeten eten. Het is hun schuld dat ik ben gaan stelen en nu vastzit." 

Eén man had nog niets gezegd. Toen zei hij nadenkend: “Slachtoffer, dat is mijn gezin. Ik heb ze in de ellende gestort omdat ik nu hier zit, en zij geen man, vader, inkomen, steun, aanzien, normaal gezinsleven hebben. Laten we allemaal niet lopen zeuren, we weten best zelf wat we gedaan hebben en anders hadden kunnen doen. Kijk eerst maar eens naar wat je anderen hebt aangedaan, voordat je jezelf slachtoffer voelt.”

Ik zat erbij en keek ernaar. Het gesprek nam een heel andere wending, terwijl ik alleen nog maar een beginvraag had gesteld.'

 

Dit gesprek vond plaats tijdens onze SOS Cursus waarin onze vrijwilligers in gesprek gaan met gevangenen over Schuld, Schaamte en Samenleving, en over verantwoordelijkheid.

 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief