Vieren, Danken en Ontmoeten tijdens extra feestelijke Vrijwilligersdag

Gepubliceerd op 15 oktober 2018 door Gevangenenzorg Nederland.

Jaarlijks organiseert Gevangenenzorg Nederland een dag speciaal voor haar vrijwilligers. Zaterdag 6 oktober 2018  stond de Vrijwilligersdag helemaal in het teken van ons 25-jarig bestaan. Onder het motto Vieren, Danken en Ontmoeten was er een feestelijk en bijzonder programma samengesteld.

 

Deze drukbezochte jubileumdag had speciale ingrediënten. Zo was er de presentatie van ons jubileumboek ‘Mens, waar zit je’. In dit boek neemt Hans Barendrecht, al 23 jaar betrokken bij ons werk, de lezer mee door de bijzondere geschiedenis van Gevangenenzorg. We maken die historie mee door zijn ogen. Zijn verhaal beslaat het eerste deel van het boek. Het tweede deel bestaat uit columns van zijn hand die in onze nieuwsbrieven zijn verschenen. Deskundigen van binnen en buiten het gevangeniswezen geven een reactie op die columns. Zo komen de Tweede Kamerfractievoorzitters Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU) en de strafpleiter Hans Anker aan het woord, maar ook gevangenen en hun familieleden. Namens die laatsten werd op 6 oktober officieel het eerste het boek van Hans in ontvangst genomen.

 

Gevangenen op het podium

Een ander bijzonder programmaonderdeel was het interview. Twee gevangenen, Sander en Bas, die ’s morgens nog in hun cel van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel zaten, stonden die dag op het podium om diverse mensen te interviewen. Ze spraken bijvoorbeeld Martine Fortuijn (vrijwilliger van het eerste uur) en Arjan Koopmans, pr-vrijwilliger. Bas zei uit eigen ervaring te kunnen zeggen dat de vrijwilligers de drijvende kracht zijn achter De Compagnie, een gedeelte van de gevangenis dat wordt aangestuurd door Gevangenenzorg Nederland. Ze bereiden zich daar voor op hun terugkeer in de maatschappij. Beiden interviewden ook een slachtoffer. Zij vertelt haar aangrijpende levensverhaal ook tijdens de SOS Cursussen die Gevangenenzorg in gevangenissen geeft. Ze vertelde zaterdag dat haar man is vermoord door zijn eigen zoon. De jongen lijdt aan schizofrenie. Ze liet zien hoe haar leven op zijn kop kwam te staan door dit delict, maar ze gaf ook aan dat er een leven mogelijk is na zoiets ergs.

Verder interviewden Bas en Sander een partner van een gevangene, die vertelde hoe het voor haar en de kinderen was dat haar partner gevangen zat. ‘Vanaf het eerste contact met Gevangenenzorg is er naar mij geluisterd’, zei ze. ‘Mijn verhaal mocht er zijn en niemand vindt er iets van.’ Ze vertelde ook hoe haar vrijwilliger haar bijstond en dat zij inmiddels een vriendin voor haar was.

 

Matthijn Buwalda

Op al die geweldige vrijwilligers in de zaal werd een toast uitgebracht. Daarna kwam Matthijn Buwalda op het podium. Hij zong indringende liedjes, gevolgd door samenzang. Na de groepsfoto stond er een heerlijke lunch voor iedereen klaar.

 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief