Samenwerken met de reclassering

Gepubliceerd op 23 maart 2021 door Gevangenenzorg Nederland.

“Dit is een prachtige kans om meer gevangenen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.” Hans Barendrecht is blij met de inzet van vrijwilligers van Gevangenenzorg Nederland bij de reclassering. Vanmorgen ondertekende hij online een samenwerkingsconvenant met de drie reclasseringsorganisaties: Reclassering Nederland (RN), Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) en Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering (LJ&R.

Hans: “Die eerste maanden na detentie zijn enorm belangrijk en complex. Het is prachtig om te horen hoe mijn vrijwillige collega Kees door zijn trouwe aandacht en praktische adviezen een ex-gevangene die nog onder toezicht staat van de reclassering, verder heeft kunnen helpen. Ik hoop dat er nog velen volgen.” Kees was ook bij de ondertekening aanwezig en deelde zijn verhaal.

 

Expertise
Behalve Gevangenenzorg Nederland gaat ook Exodus samenwerken met de reclassering. Beide vrijwilligersorganisaties hebben veel expertise in persoonlijke begeleiding van gevangenen na detentie. In 2021 gaan vrijwilligers van Gevangenenzorg en Exodus 65 tot 100 reclasseringscliënten begeleiden.

“Vandaag is een mooi moment”, zei Johan Bac, algemeen directeur van Reclassering Nederland. “De reclassering is ooit begonnen als vrijwilligersorganisatie en is in de afgelopen 200 jaar doorgegroeid naar een meer professionele organisatie. Heel mooi dat we nu met Gevangenenzorg Nederland en Exodus daar verder in gaan.”

 

Gedreven
Ook reclasseringswerker Janneke is blij met deze ontwikkeling. Recent heeft zij een vrijwilliger ingezet voor een cliënt. “Vrijwilligers zijn gedreven en gemotiveerd. Doordat zij dit puur vrijwillig doen, wordt de houding van de cliënt gunstig beïnvloed. Voor de cliënt is het fijn om iemand dichtbij te hebben die er echt voor hen is.”

Dit convenant sluit aan bij een bredere ontwikkeling. Vrijwilligersinzet bij reclasseringstoezicht is een van de vijf ambities voor reclassering voor de komende jaren. Dit wordt ondersteund vanuit het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.