Ons werk gaat door, ook tijdens de tweede coronagolf

Gepubliceerd op 30 november 2020 door Gevangenenzorg Nederland.

We zijn dankbaar dat sinds de zomermaanden de deuren van de meeste gevangenissen en klinieken weer opengingen en dat ook bezoek aan familieleden en ex-gevangenen weer kon worden opgepakt. En waar het fysiek ontmoeten van elkaar even niet kon, waren er gelukkig diverse andere mogelijkheden om in contact te blijven met gevangenen en tbs-patiënten, waardoor we toch naar elkaar konden omzien.


Helaas merken we dat door de nieuwe aanscherpingen steeds meer gevangenissen weer ‘op slot’ gaan voor vrijwilligersbezoek. Hoe begrijpelijk ook, voor gevangenen én vrijwilligers is dit een behoorlijke tegenvaller. Tegelijk proberen onze vrijwilligers op andere manieren toch contact te houden met  gevangenen. Ze schrijven kaarten of brieven en in een aantal gevangenissen mogen gevangenen skypen met hun vrijwilliger.


Vanwege de coronamaatregelen liggen alle Meet Ups helaas nog steeds stil. Tijdens een Meet Up zijn onze vrijwilligers een dagdeel aanwezig op de gevangenisafdeling om gevangenen te ontmoeten. Het is niet bekend wanneer we hiermee weer kunnen starten. Om de gevangenen te bemoedigen en hen te laten weten dat we hen niet vergeten zijn, hebben we een attentie gestuurd naar alle gevangenen op de Meet Up afdelingen. Een gezellig zakje met daarin een kaart, koek en om de boel wat op te vrolijken een beetje confetti.

Kindercadeau slaat aan

Deze coronatijd heeft uiteraard veel impact op familie van gevangenen. Zij ervaren niet alleen de gevolgen thuis, maar ze kunnen ook minder op bezoek bij hun gedetineerd familielid. Gelukkig kunnen onze vrijwilligers de familie, met inachtneming van de regels, blijven bezoeken en ondersteunen. 


Onze corona kindercadeau-actie slaat echt aan bij de gevangen vaders en moeders! Lange tijd konden de kinderen vanwege de maatregelen niet bij hun ouder in de gevangenis op bezoek. Via ons Project Corona Kindercadeau kunnen gevangen ouders toch aandacht geven aan hun kind: Onze vrijwilligers brengen op verzoek van de gevangen ouder een cadeautje bij de kinderen thuis. Deze actie loopt over in de decembercadeauactie. Gevangenen kunnen sinds oktober weer een aanvraag kunnen doen voor een decembercadeautje voor hun kind.


Op De Compagnie – een aparte afdeling in de gevangenis van Krimpen aan den IJssel waar Gevangenenzorg gevangenen klaarstoomt voor werk na detentie - zijn nog steeds alleen onze maatschappelijk werkers en arbeidsadviseurs welkom. De compagnons (zoals de gevangenen daar worden genoemd) missen enorm de aanwezigheid van onze vrijwilligers. Zij vormen het ‘hart’ van de afdeling. Gelukkig blijven onze vrijwilligers wel in contact onder meer door regelmatig te bellen met hun compagnons.


Nu de toegang tot de gevangenissen weer erg beperkt is, zijn er geen mogelijkheden om de SOS Cursus live te geven. (SOS staat voor Spreken over Slachtoffers, Schuld en Samenleving). Wel worden er enkele cursussen SOS Individueel geven en proberen we de mogelijkheden uit die skype biedt.


Tbs-klinieken open voor bezoek
Sinds juni zijn de meeste tbs-klinieken weer open voor bezoek aan patiënten. Sindsdien is al een heel aantal vrijwilligers weer op gezoek geweest. Meestal vindt het bezoek plaats in een gemeenschappelijke ruimte, met plexiglas tussen de tbs-patiënt en de vrijwilliger. Het is de verwachting dat de klinieken de komende periode, voor zover mogelijk, open proberen te blijven.


Gastlessen
Voor dit najaar stonden verschillende gastlessen en presentaties op de agenda. Uiteraard moesten we vrijwel alles afzeggen. Alleen de online presentaties konden doorgaan. Het is jammer dat onze pr-vrijwilligers zo lang het land niet in kunnen om over het werk van Gevangenenzorg te vertellen. We zijn dan ook extra blij met de kans die het Reformatorisch Dagblad ons biedt. Gevangenenzorg is een van de drie organisaties (samen met Stichting Ontmoeting en Scharlaken Koord) waarvoor het RD een actie houdt. Het gaat om de jaarlijks terugkerende actie Draagt Elkanders Lasten. Op 31 oktober was de aftrap en tot eind februari 2021 verschijnen er interviews over Gevangenenzorg in het RD. Daaraan werken ook enkele van onze pr-vrijwilligers mee.


Dankbaar
We zijn heel dankbaar voor de steun aan Gevangenenzorg!  Daardoor lukt het ons er ook in deze tijd te zijn voor onze (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun familieleden.


Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.