In quarantaine in de gevangenis

Gepubliceerd op 1 maart 2021 door Gevangenenzorg Nederland.

 

Gevangenen die positief zijn getest, gaan in quarantaine. Dat is inmiddels minstens duizend gevangenen overkomen. Ze moeten die periode in hun eigen cel blijven, zonder contact met familieleden.

Op advies van het Outbreak Management Team (OMT) wordt nu vaker preventief getest. Dat gebeurde al bij recente uitbraken in de gevangenissen van onder meer Nieuwegein, Krimpen aan den IJssel en Ter Apel. Die gevangenissen gingen kortgeleden in hun geheel in quarantaine. In meer dan zes gevangenissen zijn de afgelopen maanden hele afdelingen in isolatie geplaatst, nadat meerdere medewerkers of gevangenen besmet bleken met corona.

 

Beperking verlof
Er gelden verschillende maatregelen om onderlinge besmetting te voorkomen. Zo moet iedere gevangene bij binnenkomst in de gevangenis eerst acht dagen doorbrengen in een eenpersoonscel. Blijkt hij na acht dagen klachtenvrij, dan mag deelnemen aan programma’s waarbij hij in contact komt met andere gevangenen. Andere maatregelen zijn familiebezoek achter glas en beperking van verlof.

 

 “Corona geeft mij stress en zorgen om mijn familie. Ik vind het een straf binnen mijn straf.”

 (gevangene over corona)

 

Mondkapjes

Inmiddels is het ook binnen de gevangenissen verplicht mondkapjes te dragen als de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Dat geldt voor zowel medewerkers, bezoekers als voor de gevangenen. Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft dat eind januari op advies van het OMT besloten. Is een afstand van 1,5 meter wel mogelijk, dan mag de gevangene zelf bepalen of hij een mondkapje wil dragen. De gevangenisdirecteur kan besluiten af te wijken van de mondkapjesplicht voor gevangenen, als de veiligheid van gevangenen of van de medewerkers in het geding is.

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.