'Ik vraag u, hoe moeilijk ook, om vergeving'

Gepubliceerd op 12 juli 2019 door Gevangenenzorg Nederland.

 

Deze mooie brief is geschreven door een gevangene, een deelnemer aan de SOS Cursus die door onze vrijwilligers in de gevangenis wordt gegeven. SOS staat voor Spreken over Slachtoffers, Schuld en Samenleving. Maar het gaat ook over verantwoordelijkheid en herstel.  We praten over de gevolgen van criminaliteit. Wie waren er allemaal bij betrokken en wat kan er worden hersteld? Dat leidt vaak tot bijzondere inzichten, dat blijkt wel uit deze aangrijpende brief.

 

Beste slachtoffer,

Zoals u weet heb ik iets gedaan wat ik nooit had moeten doen. Ik besef dat ik daarmee uw leven heb beschadigd, iets waar ik enorme spijt van heb. Ik heb u veel pijn, verdriet, onmacht en verdere negatieve gevoelens bezorgd. Het is nooit en te immer mijn bedoeling geweest om tot deze daad over te gaan. Dit had nooit mogen gebeuren.

Door een samenloop van omstandigheden is dit toen gebeurd. Ik was mezelf niet in die periode, ik was op zoek naar een uitlaatklep voor de situatie waar ik mij in bevond en zeg u nogmaals dat ik enorm veel spijt heb van wat er is voorgevallen.

 

 Dit hele gebeuren heeft op ons beiden een enorme impact teweeg  gebracht, als zodanig dat het ook voor mij niet meer was te overzien. De tijd die ik in detentie zit, heb ik besteed aan nadenken over mijn daad, door actief mee te werken aan mijn herstel, dmv een cursus te volgen van Gevangenenzorg Nederland, genaamd SOS (Spreken Over Schuld, Slachtoffers en Samenleving). Door deze cursus zijn mijn ogen geopend, het heeft mij beter doen inzien wat de gevolgen van mijn daad zijn, maar heeft mij ook de juiste richting gewezen om herhaling te voorkomen en het pad naar een voorspoedig herstel geplaveid. Door dit pad te blijven bewandelen zullen herhalingen in de toekomst volledig uitblijven, dat garandeer ik u.

 De cursus heeft mij doen beseffen welke gevolgen het heeft voor beide partijen en heeft mij geleerd mijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets gedaan. Door het nemen van de verkeerde weg heb ik een spoor van vernieling achter gelaten. Dit zal nooit meer gebeuren. Ik besef dat u vol met woede en wraakgevoelens zit en verontwaardigd bent.

 

 Ik vraag u, hoe moeilijk ook, om vergeving. We kunnen het verleden niet veranderen, maar ik kan wel veranderen. Ik hoop dat u dit alles kunt loslaten, dat de  wonden helen, opdat u een zorgeloze toekomst tegemoet kunt gaan. Nogmaals vraag ik u om vergiffenis te schenken opdat we er beiden vrede mee zullen hebben. Ik reik u de hand toe met de belofte datgene wat ik heb gedaan nooit en te nimmer meer  te laten gebeuren, ook ik wil dit niet meer, ik wil geen slachtoffers meer maken. Teveel gaat kapot.

 MVG

A

 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief