Hier en daar bezoek, maar volop aandacht voor hulpvragers

Gepubliceerd op 20 augustus 2020 door Gevangenenzorg Nederland.

Het coronavirus is nog niet beteugeld, maar gelukkig mogen onze vrijwilligers steeds vaker de gevangenissen in om bij 'hun' gevangene op bezoek te gaan. Dat geldt ook voor de vrijwilligers die tbs-patiënten bezoeken. De vrijwilligers die betrokken zijn bij ons Kindercadeauprogramma hebben het de afgelopen weken extra druk gehad. Ze maakten ruim 280 kinderen blij met een cadeautje namens hun vader of moeder in de gevangenis.  Dat deden ze in het kader van ons Project Corona Kindercadeau. Wat doen we nog meer? We geven een kort overzicht.

 

Het bezoeken van familieleden en ex-gevangenen is inmiddels gelukkig weer helemaal opgepakt, uiteraard met inachtneming van de regels van het RIVM. Ook de bezoeken aan de tbs-cliënten zijn weer opgestart.

Langzamerhand mogen onze vrijwilligers ook de gevangenissen weer in. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Al kunnen de vrijwilligers soms hun gevangene alleen een bezoek brengen in de officiële bezoekruimte met plexiglas tussen hen in, en niet in de aparte kamertjes waar ze gewoonlijk met hun hulpvrager mogen praten.

 

Bemoedigende kaart

Namens Gevangenenzorg kregen al onze hulpvragers in de gevangenis (zij die bezoek krijgen of deelnemer zijn van een van onze SOS Cursussen) twee keer een bemoedigende kaart met daarbij de oproep vooral contact met ons op te nemen als zij behoefte hebben aan een luisterend oor. Ondertussen onderhouden de vrijwilligers contact via de mail, brief, Skype of de telefoon.


De afdelingen in de gevangenissen waar gewoonlijk onze vrijwilligers een dagdeel aanwezig zijn tijdens de Meet Up, kregen een speciale kaart waarop de vrijwilligers hen groeten. Daarbij zat een stroopwafel als vervanging van de koek die de vrijwilligers normaal meenemen. De Meet Up en ook onze SOS Cursussen voor gevangenen, zijn in verband met de geldende coronamaatregelen nog niet opgestart.


Op De Compagnie (de speciale afdeling van de gevangenis van Krimpen aan den IJssel waar Gevangenenzorg gevangenen klaarstoomt voor werk na detentie), mogen de maatschappelijk werkers en arbeidsadviseurs inmiddels weer naar binnen, maar de vrijwilligers helaas nog niet. Zij spreken hun compagnons nu via de telefoon, of in de bezoekruimte voor de familie.

 

Project Corona Kindercadeau

Het is al moeilijk genoeg als je vader of moeder in de gevangenis zit. De afgelopen maanden waren extra zwaar, omdat kinderen vanwege de coronamaatregelen niet op bezoek mochten gaan in de gevangenis. Om wat verlichting te brengen in deze voor achterblijvende gezinnen zo moeilijke tijd, zijn we gestart met het Project Corona Kindercadeau. Gevangenen kunnen daardoor gratis een cadeautje laten bezorgen bij hun kinderen. Een schot in de roos! Gevangen maken hiervan dankbaar en massaal gebruik. Onze vrijwilligers konden al ruim 280 kinderen blij maken met een cadeautje! Die extra aandacht betekent veel voor hen in deze lastige tijd. Dat blijkt wel uit de reacties van zowel de kinderen als hun ouders!

 

Aandacht voor gevangenismedewerkers 

Ook de medewerkers in de gevangenissen en klinieken verdienen onze aandacht.  Zij hebben het in deze tijd extra zwaar door alle maatregelen die moesten worden genomen, en doordat de gevangenen en tbs-patiënten niet meer de afleiding hadden van familie- of vrijwilligersbezoek. Daarom hebben we als Gevangenenzorg de afgelopen weken door heel Nederland via banners en chocolaatjes onze waardering uitgesproken voor het werk dat de medewerkers doen onder deze extra moeilijke omstandigheden. Dat werd erg gewaardeerd!


Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.