'Het blijft altijd leren'

Gepubliceerd op 1 april 2019 door Gevangenenzorg Nederland.

 

 Nieuwe aflevering in de rubriek Die komt binnen! Over intrigerende gebeurtenissen rond gevangenen.

 

 ‘Wat was ik trots dat ik als vrijwilliger mijn eerste nazorgtraject mocht doen. En dan helemaal alleen… Het was spannend, maar vol goede moed en met veel enthousiasme reisde ik af naar de oude binnenstad. M’n eerste fout: ik sprak gewoon bij de ex-gevangene thuis af. Onbewust nam ik een risico: wie ga ik ontmoeten en in welke omgeving? Daar denk je later pas aan. De jonge man had het moeilijk, wist niet los te komen van zijn verleden en kon tegen “de boze wereld” geen weerstand bieden. Een aantal keren ben ik er voor niets naartoe geweest en gemaakte afspraken om tot een bepaald doel te komen, werden niet nagekomen. Triest, het lukte hem gewoon niet.

En toch wilde hij dat ik bleef komen… totdat…

 

Ontredderd persoon 

Op een gegeven moment trof ik een totaal ontredderd persoon aan, die letterlijk door zijn maten was uitgekleed. Werkelijk alles was verdwenen uit zijn appartement, hij had alleen nog de kleding die hij aan had. Wat ging het mis, terwijl hij zoveel goed plannen had: “Ooit directeur worden van een internationale onderneming” en nu geen cent meer om zelfs normaal eten te kunnen kopen.

 

Tweede fout

Misschien en tweede fout: Ik ging boodschappen voor hem doen, zodat hij nog wat te eten had deze dag (ja,  je gevoel gaat soms tegen de “regels” in). Stiekem hoopte ik dat ik iemand op het rechte pad kon krijgen, maar helaas het volgend bezoek was appartement niet meer bewoond… en waar was onze vriend gebleven? Niemand weet het.

 

Nu mijn grootste les; want van elke fout leer je toch?: Verwacht geen grote dingen, kleine stapjes vooruit zijn al grote wonderen én doe niets in eigen kracht.’

Theun

 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief