‘God loopt niet weg als jij op de bodem zit, Hij zoekt je daar op’

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 door Gevangenenzorg Nederland.

Hij is een hardwerkende vader van een gezin, maar ging de fout in en werd opgepakt. Hij  ziet de hand van God in zijn gevangenschap. Bezoekvrijwilliger Henk-Jan raakt met hem in gesprek en vertelt daarover in onze nieuwe rubriek Blog van een vrijwilliger.

 

‘Al in het eerste bezoek komt het aan de orde: De hand van God in zijn situatie. Deze gevangene die om bezoek heeft gevraagd, is een hardwerkende vader van drie kinderen. In zijn huwelijk en op het werk zijn er al een langere tijd spanningen. Hij vertelt dat hij op gezette tijden zijn toevlucht in alcohol en andere uitspattingen zocht. Hoewel de arrestatie voor hem als een donderslag bij heldere hemel kwam, wist hij direct waarvoor hij werd opgepakt; direct werden zijn ogen geopend.

 

'Dit is de hand van God'

Na een periode van 6 maanden in het huis van bewaring mag hij zijn straf van ongeveer 18 maanden uitzitten in een penitentiaire inrichting (gevangenis). Hij verblijft met ongeveer 24 man op één afdeling, maar voelt zich eenzaam. Het is geen wonder dat hij vastloopt: de onzekerheid over de toekomst, de spanningen op de afdeling en het verdriet van zijn ouders en familie, hij vindt het moeilijk om daarmee om te gaan.  Zijn vrouw wil niets meer van hem weten en zijn kinderen mag hij niet meer zien. Letterlijk op de bodem van zijn bestaan tref ik hem aan. Hij weet het zeker: Dit is de hand van God, Hij heeft een bedoeling met deze gevangenschap. Op zijn 18e is hij gedoopt, daarna bezocht hij af en toe de kerk, maar later niet meer. Het eerste dat hij gaat doen als hij vrij komt, zegt hij,  is de kerk bezoeken. Hij gaat in de gevangenis naar een bijbelclub, dat is alvast een goed begin.

 

Het leven van David

Samen overdenken we zijn leven dat nog iedere dag verder instort. We praten over de scheiding, de voogdij en vooral over de frustraties die dit met zich meebrengt. Ik zie zelfmedelijden, maar ook oprecht verdriet, oprechte spijt over zijn delict en wat  hij anderen heeft aan gedaan. Samen proberen we Gods hand hierin te zien. Aan de hand van voorbeelden uit de Bijbel lukt het om zijn zelfbeeld weer wat te kantelen. We kijken bijvoorbeeld naar het leven van David. In zijn huis kwam zo'n beetje iedere zonde voor. Toch was hij een man naar Gods hart. God loopt niet weg als jij op de bodem zit, hij zoekt je daar op. Het doet hem zichtbaar goed en we sluiten zelfs niet uit dat God wellicht zijn detentie heeft gebruikt om hem weer terug bij God te brengen. Het medeleven van de kerkelijke omgeving van zijn ouders getuigt daarvan, zegt hij zelf.

 

Therapieën

Er komen positieve berichten, hij mag vrij onverwacht naar een half open inrichting. De deur gaat steeds verder open, niet alleen die van de bajes, maar ook die van het Koninkrijk in de hemel. Nog een paar weken en dan komt hij vrij. We spreken af dat we onze contacten afronden, zodat hij zich helemaal kan richten op de therapieën die hij gaat volgen. Het raakt me als hij zegt dat er in zijn nieuwe woonplaats een kerkgemeenschap blijkt te zijn die (ex-)gedetineerden begeleidt. Bekenden van zijn ouders zijn daar lid en het contact is gelegd. God zocht hem en hij zoekt God. Een open deur.'

 

Henk-Jan

   

   

 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief