Feestelijke presentatie Gevangenenzorgboek ‘Mens, waar zit je?’

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 door Gevangenenzorg Nederland.

Gevangenenzorg Nederland bestaat 25 jaar! We zijn blij en dankbaar dat we dit belangrijke en mooie werk al zo lang mogen doen. Daarom staan we op verschillende manieren stil bij deze mijlpaal. Onder meer met een eigen jubileumboek: ‘Mens, waar zit je’. Hierin laat Hans Barendrecht (onze directeur bestuurder) de lezer ervaren hoe hij deze jaren heeft beleefd. Zaterdag 6 oktober werd het boek gepresenteerd tijdens onze extra feestelijke vrijwilligersdag in Zoetermeer.

 

 Het 25-jarig jubileum biedt een prachtige kans om in de bijzondere geschiedenis van Gevangenenzorg Nederland te duiken. In het eerste gedeelte van ‘Mens, waar zit je’, kijkt Hans, die ongeveer 23 jaar betrokken is bij Gevangenenzorg, terug op het ontstaan van de organisatie. In het begin was het vechten tegen de bierkaai, maar Gevangenenzorg groeide tegen de stroom in, onder Gods zegen en dankzij de steun van vele donateurs, kerken, bedrijven, vermogensfondsen en met overheidssubsidie. Daardoor kunnen nu ruim 600 vrijwilligers dagelijks op bezoek gaan bij gevangenen, hun familieleden of tbs-patiënten,  kunnen er in tal van gevangenissen herstelrechtcursussen worden gegeven en heeft Gevangenenzorg een eigen afdeling in de PI van Krimpen aan den IJssel waar gevangenen werken aan hun terugkeer naar de maatschappij.

 

Genade

In de tweede helft van het boek reageren diverse mensen die op een bepaalde manier betrokken zijn bij het werk van Gevangenenzorg op een van de columns die Hans in de afgelopen 25 jaar heeft geschreven voor onze nieuwsbrieven. Het zijn mensen van binnen en buiten het gevangeniswezen, zoals de bekende  strafpleiter mr. Hans Anker, de hervormde theoloog en hoogleraar prof. dr. Bram van de Beek, gevangenisdirecteur Peter Baaijens en de fractievoorzitters Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU). Zij gaan in op thema’s als barmhartige gerechtigheid, de zin van gevangenisstraf of het begrip genade. En natuurlijk laten we ook gevangenen, hun familieleden en vrijwilligers aan het woord. Zij vertellen hun aangrijpende levensverhalen, maar ook hoe de vrijwilligers van Gevangenenzorg voor hen van betekenis zijn geweest. Dat zij luisteren, zonder te oordelen. Hen zien als mens. Dat ervaren zowel gevangenen als hun familieleden als heel bijzonder en als een stap op de weg naar herstel.

 

Reactie Andrie Knevel

Andries Knevel zegt over dit boek: ‘Jubileumboeken, met plaatjes over hoe het vroeger was, kunnen iets saais hebben. Even inkijken en dan weer wegleggen. Dit boek is anders. We kunnen niet alleen de geschiedenis van Gevangenenzorg volgen door de ogen van Hans Barendrecht, maar het is een vondst om betrokken mensen op zijn columns te laten reageren. Zo is een verrassend en inspirerend boek ontstaan, dat uitdaagt om verder te denken over een centraal begrip in het werk: barmhartige gerechtigheid. En jazeker, het gaat ook over hen: de uiterst gemotiveerde vrijwilligers zonder wie Gevangenenzorg niet zou kunnen bestaan!’

 Op onze website gaan we nog veel meer aandacht besteden aan de rijke inhoud van ‘Mens, waar zit je?’’.  Houd dus www.gevangenenzorg.nl in de gaten!

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief