De coronamaatregelen wegen zwaar voor gevangene Fred en zijn gezin

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 door Gevangenenzorg Nederland.

 

"Corona heeft veel impact nu het langer duurt", zegt Fred, een gevangene die zijn straf uitzit in Roermond. Hij vertelt ons wat de coronamaatregelen voor hem en zijn gezin betekenen.  Toen het interview met Fred plaatsvond, was er nog geen bezoek van kinderen mogelijk. Inmiddels is dat gelukkig weer opgestart.


“De OKD (Ouder Kind Dag) gaat niet door, de kinderen mogen niet op bezoek komen, het is enorm zwaar. Mijn zoontje heeft problemen met leren, ook door de hele situatie met de detentie van zijn vader. Hij zit op een speciale school. Ik kan de ondersteuning niet geven die hij zo nodig heeft, je voelt een afstand en dat is erg pijnlijk. Normaal gesproken zie je bij OKD elkaar lijfelijk. Dan kun je spelenderwijs dingen bespreken. Nu is er geen rechtstreeks contact en is de afstand groter. Mijn zoontje zit altijd te wachten tot ik bel, ’s ochtends om half acht, daar kijkt hij echt naar uit. We Skypen ook, maar via Skype is het veel minder persoonlijk, hij kan zich dan niet goed uiten. Maar we merken wel dat we het voor elkaar doen, die telefoongesprekken, zo kunnen we de dag doorkomen. Toch blijf je die afstand merken."

 

Constant in een rouwproces
"Mijn vrouw heeft veel moeite met mijn detentie, ze heeft twee keer een flinke burn-out gehad. Ze moest ineens alles zelf doen: financiën, instanties bellen etc. Ze heeft een vrijwilliger gekregen van Gevangenenzorg. Dat vond ze heel fijn, ze kon eindelijk haar hart luchten en voelde zich ondersteund. Helaas is de vrijwilliger naar het buitenland verhuisd. Jammer dat zij wegviel! Mijn vrouw heeft moeite met het vertrouwen van nieuwe personen, dat blijft. Ze zit constant in een rouwproces. Elkaar van zo’n afstand goed begrijpen is moeilijk, soms is ze boos op de situatie. Haar moeite achtervolgt mij. In de loop van de jaren leer je er wel mee omgaan.”

 

Blij met Kindercadeauprogramma

Fred heeft al vaker een cadeautje via ons laten bezorgen bij zijn jarige kinderen. De kans die Gevangenenzorg Nederland hem bood om ook tijdens corona een cadeautje te sturen als blijk van aandacht, greep hij met beide handen aan.  “Ze zijn er heel blij mee, ook nu de kinderen iets ouder worden", vertelt hij.  "Alle beetjes helpen. Vroeger dachten ze dat papa hier een folder had en zelf de cadeautjes uitzocht. Inmiddels weten ze dat het via jullie en de vrijwilliger gaat. Ik ben erg blij dat het Kindercadeauprogramma bestaat!”Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.