Aandacht voor onze hulpvragers, juist nu!

Gepubliceerd op 15 juni 2020 door Gevangenenzorg Nederland.

 

Onze vrijwilligers kunnen vanwege de coronacrisis de gevangenissen en tbs-klinieken nog niet in en tot voor kort ook niet bij de familie of ex-gedetineerden thuis op bezoek. Maar met wat aanpassingen gaat ons werk gewoon door. Juist nu!

 

Al onze hulpvragers krijgen volop aandacht in de vorm van kaartjes van onze vrijwilligers en van onze collega’s op kantoor. De gevangenen mogen ons antwoordnummer gebruiken, zodat ze gratis berichten kunnen terugsturen naar hun vrijwilligers. Sommige gevangenissen bieden de mogelijkheid e-mails te sturen naar gevangenen of met hen te skypen. Van beide mogelijkheden maken onze vrijwilligers gebruik.


Intensief contact
Het contact met de gevangenen die verblijven op De Compagnie (de afdeling die Gevangenenzorg runt in de gevangenis van Krimpen aan den IJssel) is nog steeds intensief. Elke dag belt iemand van ons Compagnieteam even met de PIW’er (bewaker) van dienst om te vragen hoe het gaat. Daarnaast vragen we een aantal gevangenen (compagnons) aan de lijn zodat we hen door de week heen zo mogelijk allemaal spreken. Op de dag dat de vrijwilliger normaal gesproken ingepland stond voor bezoek aan De Compagnie, belt hij/zij nu naar zijn/haar compagnon. De PIW’er neemt op, geeft de telefoon aan de desbetreffende compagnon of verbindt door naar een aparte telefoon in de bezoekkamer; ze hebben dan ongeveer een half uur om met elkaar te bellen. In de bezoekkamer kunnen ze rustig en afgeschermd zitten, dus ook vrijuit praten.
De compagnons geven aan dat ze deze contacten prettig vinden, maar ook dat ze ons en de vrijwilligers nu echt wel beginnen te missen. Er zijn twee compagnons geweest die nu minder goed in hun vel zitten. Zij hebben gevraagd of hun vrijwilliger niet eens per twee weken, maar elke week even wil bellen. Daaruit blijkt ook wel dat ze de gesprekken nodig hebben en waarderen.


Familie
De vrijwilligers van ex-gevangenen en familie van gevangenen hielden via de mail of per telefoon contact met hun hulpvragers. Inmiddels gaan zij weer op bezoek, natuurlijk met in achtneming van de richtlijnen. De chat is nu elke dag in de morgen, middag en avond geopend (in het weekend tijdens de avonden). Hiervan wordt graag gebruik gemaakt.

Reacties
De kaartjes worden erg gewaardeerd en de gesprekken met de vrijwilligers zijn juist nu hard nodig. Dat blijkt wel uit het onderstaande:

Uit de tbs-kliniek:
Een hulpvrager stuurt een kaartje naar zijn vrijwilliger om hem te bedanken voor de mooie kaarten, die hij heeft ontvangen en alle activiteiten, die hij met hem heeft gedaan. Hij eindigt met:
“Als laatste dank voor je wijsheid en trouw, niet in geld uit te drukken.”

Citaat uit een chatgesprek:
“Ik hoop dat mijn vriend het nog volhoudt, ik maak me zorgen. Hij belt mij wanneer hij kan, maar dit lukt niet altijd door de nieuwe maatregelen. Ben ook super verdrietig elke dag. Ik sta er mee op en ga 
ermee naar bed.”

Uit een telefoongesprek met een vrouw van een gedetineerde:
“Mijn man neemt regelmatig contact op om zijn zorgen te delen. Hij valt onder de risicogroep. Ik sta vervolgens machteloos en kan niet veel doen, ook niet op bezoek gaan. Dit geeft veel onrust en verdriet. Het breekt mij langzamerhand op.”

Brief van een SOS-deelnemer aan zijn vrijwilliger:
“Jullie zijn voor mij de mensen die mij nog even op de feiten wijzen, maar mij ook net dat duwtje in de juiste richting gaven. Juist dat ene duwtje is voor mij een teken dat jullie onmisbaar zijn met het geven van SOS Cursussen. Ik hoop dat je snel weer les kunt geven en ik bid dat corona jouw familie en jou zal overslaan.”
 

Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.