“Juist als er bijna niemand meer is, mag je er voor de ander zijn”

Gepubliceerd op 24 september 2015 door Gevangenenzorg Nederland.

Mijn naam is Aleida en ik ben al een aantal jaren vrijwilligster bij Gevangenenzorg Nederland.

Toen onze kinderen nog klein waren heb ik de cursus Psycho-Pastoraal Hulpverlener gedaan, en daarna de Pastorale cursus van evangelist Aad van der Sande. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot mensen die aan de rand van de samenleving staan. Als kind kwamen er bij ons in de pastorie ook allerlei mensen, en is het ons geleerd om open te staan voor de zwakkeren, de mensen die alleen staan in de maatschappij. Iets waar ik mijn ouders nog heel dankbaar voor ben. Dat neem je mee in je verdere leven.

In de kerkelijke gemeenten waar wij gewoond hebben, had ik wel veel contact met mensen die “vastgelopen” waren. Je mocht iets voor ze betekenen. Wat is een luisterend oor belangrijk. Tijdens een cursus zei een psychiater eens: we hebben niet voor niets twee oren en één mond.

Dit werk bij Gevangenenzorg doe ik heel graag. Ik doe op dit moment alleen familiezorg.  Je mag er voor de ouders zijn als zij door diepten gaan, tijdens een rechtszitting van hun kind, je bent er voor ze als de uitspraak komt, je mag naar ze luisteren als het soms zo heel erg moeilijk is. Juist als (bijna) niemand er is, mag je er voor de ander zijn. Je krijgt enorm veel vertrouwen, iets waar je heel zuinig op moet zijn. Je hoort soms hele schrijnende verhalen, die je zelf ook weer een plekje moet geven. Daarom is de rapportage naar onze ‘’eigen’’ maatschappelijk werker op het kantoor zo belangrijk..

Toch maak ik ook hele mooie dingen mee. Als er vergeving plaats vindt tussen dader en slachtoffer. Dat zijn dagen met een gouden randje! Soms zie je tegen een bezoek op, en is het best weleens heel moeilijk, maar de wetenschap dat je niet alleen hoeft te gaan, geeft je moed. Bij de Heere vinden wij altijd een luisterend oor, en mogen wij met alle dingen komen. Dan bid je of je iets van Zijn Liefde door mag geven aan de ander. Ieder op zijn eigen plaats. Dan verandert plicht in passie!

Bookmark and Share
Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief