“Een vrijwilliger kan heel veel betekenen voor de hulpvrager”

Gepubliceerd op 10 november 2015 door Gevangenenzorg Nederland.

In dit stukje stel ik mezelf graag aan u voor als één van de maatschappelijk werkers van Gevangenenzorg Nederland. Ik ben dagelijks werkzaam voor en met familie van gevangenen. Een doelgroep die mijn hart heeft en zeker een steun in de rug kan gebruiken. Gelukkig hoef ik deze steun niet alleen te geven, maar zijn er veel vrijwilligers die beschikbaar zijn om bij familie van gevangenen op bezoek te gaan. Prachtig om te zien wat een vrijwilliger kan betekenen voor een familie. Het heeft soms jarenlange trajecten en contacten tot gevolg. Wat is er mooier dan zo naast elkaar te staan en te steunen waar het nodig is?!

Bezoeken van families
Eén van mijn belangrijkste werkzaamheden is het aansturen van de trajecten waarin vrijwilligers op bezoek gaan bij families van gevangenen. In deze trajecten coach ik de vrijwilligers. Een vrijwilliger kan ontzettend veel betekenen voor de hulpvrager. Gespreksthema’s die zoal langs komen zijn: “Hoe geef ik mijn relatie vorm nu mijn partner in detentie zit? Op welke wijze wil ik straks met mijn partner verder? Hoe zorg ik ervoor dat ik zelf in de periode niet ‘instort’?” Het is mooi dat vrijwilligers ondersteuning kunnen bieden als families in een proces zitten van verdriet, schaamte, acceptatie en zo een helpende hand zijn om de detentie een plek te geven in het leven.
Ontwikkelingen familiezorg

Naast het aansturen van bezoektrajecten zijn mijn collega Beppie en ik bezig om het familiezorgprogramma verder te ontwikkelen en uit te breiden. Door het programma verder te ontwikkelen proberen we nog beter aan te sluiten bij de behoeften van onze hulpvragers.

Kikado-programma
Ook het Kikado-programma vraagt steeds om voortgang. Het is elke keer weer mooi om een kind te verrassen met een cadeautje van zijn gedetineerde vader of moeder. Zo proberen we de band tussen de ouder in detentie en het kind ook elke keer weer te versterken. De uitvoering van het programma ligt voornamelijk bij mijn kikadocollega’s Marianne en Ed. Zij doen dit met veel passie en plezier voor dit mooie programma.

Kortom, Familiezorg is een prachtig programma van Gevangenenzorg Nederland. Ik ben blij dat ik op deze post mijn plek mag innemen. Mocht u op welke wijze dan ook geïnteresseerd zijn in ons programma, neem gerust contact met ons op.

Ilse van den Hoven

Bookmark and Share
Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief