“Brief aan mijn dochter”

Gepubliceerd op 19 november 2013 door Gevangenenzorg Nederland.

Lieve Manisha,

Hoe gaat het met je?

Hierbij weer eens een brief van je vader. Een paar maanden geleden heb ik ook al een brief gestuurd. Daarin heb ik veel vragen aan jou gesteld, maar later dacht ik dat het misschien beter is als ik ook wat over mezelf vertel, dan leer jij mij ook beter kennen. Want ook al ben jij mijn dochter, helaas kennen we elkaar niet zo goed. Toen jij vijf maanden oud was, gingen je moeder en ik uit elkaar. Daarna wilde ik je wel zien, maar de omgangsregeling verliep erg moeizaam. Nu ben je inmiddels 17 jaar en kun je zelf beslissen of je contact wilt. Ik ben heel blij dat je mij een brief hebt geschreven en vertelde dat je nieuwsgierig bent naar mij.

Allereerst wil ik zeggen dat ik van je hou. Je bent mijn dochter, een deel van mij, en daarom hou ik van jou. Ik begrijp wel dat dit voor jou lastig is, omdat je mij bijna niet kent. Dat had ik ook graag anders gezien. Maar het is nog niet te laat, ik hoop dat we door deze brieven elkaar wat beter zullen leren kennen.

Ik heb nagedacht hoe het voor jou is – dat je vader in de gevangenis zit. Ik wil je eigenlijk nog niet te veel vertellen over mijn delict. Per brief is het moeilijk uit te leggen hoe het precies zit en ik ben bang dat dingen misschien verkeerd overkomen. Wat belangrijk is, is dat ik nog steeds volop bezig ben met mijn strafzaak, omdat ik het niet eens ben met de rechter. Er is mij veel onrecht aangedaan en daarom heb ik om een heropening gevraagd. Ik hoop dat mijn straf hierdoor verlicht zal worden. Het is erg wat er is gebeurd, maar mijn rol daarin was niet zo groot als het nu lijkt. Daarom ga ik voor herziening.

Verder houd ik me hier in de gevangenis bezig met een studie Rechten en leer ik Nederlands en Engels. Ik wil later graag nog een verre reis maken (misschien wel met jou en de andere kinderen?), dus dan is het handig als ik die talen spreek. Ook ben ik bezig met een ondernemersplan voor een eigen bedrijfje .

Ik ben benieuwd wat jouw hobby’s zijn en waar je je mee bezig houdt. Je hebt bijna vakantie, wat ga je doen? Maar laat ik niet teveel vragen stellen, dat heb ik de vorige keer al gedaan.

Misschien wil je nog iets weten over mijn karakter? lk ben rustig, ik denk veel na, ik weeg mijn keuzes goed af. lk vind het leuk om technisch bezig te zijn, heb vroeger als monteur gewerkt en vond het vooral plezierig om aan oldtimers te sleutelen. Lezen doe ik niet zo graag, hoewel ik mij nu wel moet verdiepen in cijfertjes en kleine letters voor het ondernemersplan. Maar goed, ik heb het over voor een goed doel. Stel dat de zaak goed gaat lopen, dan kan jij het later misschien wel overnemen?

Ik ga afronden. lk hoop dat je mijn brief wilt beantwoorden en dat het goed met je gaat. lk wil graag een goede vader voor je zijn, ook al zit ik nu in de gevangenis. Door brieven te schrijven kunnen we toch met elkaar meeleven. Weet dat ik iedere ochtend en avond voor jou en je zus en broertjes bid. lk bid dat jullie gezond zullen blijven en evenwichtige mensen worden die goed zijn voor de mensen om zich heen. lk had daar graag aan bijgedragen, maar probeer op deze manier er toch ook een beetje voor je te zijn.

Papa

Dit verhaal is opgenomen in het boek Levenslang, verhalen, brieven en gedichten uit de gevangenis – uitgebracht door Gevangenenzorg Nederland. Bestel hier dit boek.

Bookmark and Share
Terug naar het overzicht
Samen werken aan herstel. Daarom kun je altijd je vragen stellen.

NIEUWSBRIEF

Mis de ingrijpende verhalen van gevangenen en hun familieleden niet.
Inschrijven voor de nieuwsbrief